Dočasné znovuzavedení kontrol na polských státních hranicích 8. - 23. listopadu 2013

Datum: 04.11.2013 | Autor: Pavel Novák - MVČR

V souvislosti s listopadovou konferencí OSN ke změně klimatu, která se bude konat ve Varšavě, zavede Polsko mezi 8. a 23. listopadem 2013 dočasné kontroly na svých pozemních, vzdušných a mořských hranicích. O režimu na hranicích byly ostatní členské státy Schengenu informovány dopisem ze dne 21. října 2013. Polsko využívá možnosti dočasně zavést hraniční kontroly v souladu s Schengenským hraničním kodexem. 

 

Státní hranice Polsko zdroj: Wiadimosci24.pl

 

Oproti loňskému dočasnému znovuzavedení kontrol je uzavřena tzv. zelená hranice, a občané ČR tak mohou na území Polska vstupovat pouze na určitých hraničních přechodech. Kontroly budou probíhat operativně na vybraných místech v závislosti na vyhodnocení konkrétní situace. Cílem opatření je především minimalizovat bezpečnostní rizika spojená s pořádáním této akce a zabránit vstupu nežádoucích osob na území.

 

Užitečné otázky a odpovědi o dočasném ,,znovuzavedení" hranic

 

Proč Polsko zavádí kontroly? Má na to právo?
Opatření na hranicích mají minimalizovat bezpečnostní rizika spojená s pořádáním konference OSN ke změně klimatu ve Varšavě, která se koná od 11. do 22. listopadu 2013. Polsko využívá možnosti dočasně zavést hraniční kontroly v souladu s Schengenským hraničním kodexem a o této skutečnosti ostatní státy Schengenu v předstihu informovalo.
 

Kdy a kde mohu být kontrolován?
Kontroly budou probíhat na vybraných místech mezi 8. a 23. listopadem 2013. Před cestou do Polska v tomto období je proto nutné se seznámit jak s místy pro překračování hranice, tak s jejich provozní dobou.
 
Mohu přejít do Polska mimo přechody, například když půjdu v lese na houby?
Tzv. zelená hranice (tj. hranice mimo hraniční přechody například v lese či na poli) bude po celou dobu trvání opatření uzavřená. Občané, kteří budou chtít přejít na polskou stranu hranice, budou muset mezi 8. a 23. listopadem využít předem určená místa. Jejich seznam však kromě většiny bývalých hraničních přechodů zahrnuje i celou řadu turistických stezek. Seznam přechodů je přiložen níže.
  
Co můžu při kontrolách očekávat?
Polská strana sdělila, že kontroly budou probíhat operativně na vybraných místech v závislosti na vyhodnocení konkrétního rizika. Na vybraných hraničních přechodech tak cestující mohou být podrobeni kontrole dokladů či vozidla přibližně v podobě, jak tyto kontroly znali před vstupem ČR do Schengenu.
 
Jak se vyhnout nepříjemnostem při kontrole?
Všem občanům doporučujeme, aby si při svých cestách nezapomněli doma platný občanský průkaz, případně cestovní pas. Ačkoli polská strana sdělila, že nebudou kontrolováni všichni cestující, při případné kontrole by tyto dokumenty mohla polská policie vyžadovat. Řidiči by měli před jízdou do Polska též ověřit, zda ve vozidle nezůstaly předměty, které by mohly způsobit při kontrole problémy (např. zbraně, zábavní pyrotechnika). Samozřejmostí je dodržování polských předpisů, se kterými je dobré se seznámit ještě před cestou.
 
Kam se mohu obrátit v případě problémů?
V případě problémů se cestující mohou obracet na nouzovou linku ambasády ČR v Polsku, která funguje 24 hod. denně. (tel. +48/608298988). Případné stížnosti na průběh kontrol lze pak zasílat také přímo Ministerstvu vnitra.

 

Štítky

schengen hranice polsko

Ohodnoťte článek počtem hvězdiček

Zaujal Vás tento článek? Nebo se Vám článek nelíbil? Ohodnoťte hvězdičkami.

0 / 10

Související články

Přidej komentář




Váš příspěvek do diskuze: