RECENZE – MasoHere – sušené maso trochu jinak…

Datum: 02.05.2018 | Autor: Redakce PN

Každý to ve službě zná moc dobře. Málo času na vše, stravování za chodu, nebo vůbec. Hlad provází službou mnohé strážníky i policisty a to zejména z toho důvodu, že zkrátka sednout si a najíst se zabere příliš mnoho času, luxus v podobě restaurace a čekání na donesení pokrmu si dovolí jen málokdo. Nám se na test dostal biltong, tedy sušené maso podle tradiční africké receptury.

 

 

Většina z vás bude znát jerky, klasické sušené maso, které se dá na trhu běžně koupit. Nás ovšem při pátrání po něčem, co lze vzít do kapsy ve službě a zkrátka uzobávat a tím doplňovat živiny a zahánět pocit hladu zaujala alternativa, zkrátka jiná receptura, jiný druh. Hovězí biltong a to ve verzích originál a chilli. Příběh biltongu od MasoHere se váže k roku 2010, kdy Ondra Plas, zakladatel této firmy odcestoval do Jihoafrické republiky pracovat na farmu. Tam poprvé ochutnal sušené maso, kterému Afričané říkají biltong. Po návratu do vlasti začal maso sušit, nabízet známým, nicméně poptávka byla tak veliká, že si založil firmu, která dnes produkuje troufáme si říci nejlepší sušené maso na trhu a co víc, maso pochází ze špičkového chovu Ondřeje Čejky, který má rodinný podnik, chov – farmu již od roku 1930. Jedno balení sušeného masa o hmotnosti 25g je připraveno ze 100g prvotřídního hovězího. To pochází z podhorských pastvin Orlických hor a získalo mezinárodní ocenění z veletrhu Slow Food v německém Stuttgartu.

 

 

Jaký je rozdíl mezi jerky a biltongem?

  • jerky pochází ze Severní Ameriky
  • biltong je spojený s Afrikou
  • jerky se původně spíše udilo, než sušilo
  • tradiční biltong se sušil při velmi nízké teplotě velmi dlouhou dobu
  • obě varianty před procesem sušení projdou fází marinování
  • v případě biltongu se ovšem používá navíc ocet, který z masa dostane více vody

 

 

Jak chutná?

V redakci známe spoustu druhu sušených mas, od těch, které koupíte na benzínkách, v obchodech, ale i mnohé zahraniční, které rádi ochutnáváme na cestách. Biltong od MasoHere se dělá ve variantách originál, tedy jen základně kořeněný a chilli. Originál je vhodný pro všechny, chutná lehce po pepři, ale spíš neutrálně. Kousky jsou větší, než je tomu u ,,placek“ jerky, je třeba pořádně žvýkat. Aby také ne, jak již bylo řečeno, na 25g je třeba 100g masa. Biltong neobsahuje žádnou látku ze Seznamu zakázaných látek Světového Antidopingového kodexu, lepek a ani cukr. Při výrobě nebyly použity žádné konzervační látky, syntetická barviva ani geneticky modifikované suroviny. To je společné pro chilli i originál. My, milovníci chilli zaplesáme při ochutnání této pikantnější varianty. Troufáme si tvrdit, že jde o nejpikantnější sušené maso na trhu, na druhou stranu není tak pálivé, aby to zakrylo chuť sušeného masa a aby si na této variantě nepochutnal i běžný smrtelník, tedy „nechilli žrout.“ Pokud máme dát jednotlivým variantám hodnocení, přičemž maximum je 100%, pak originál hodnotíme 95%, chilli si odnáší plných 100%. 

 

 

Energie na cesty i do služby

Co se týče nutričních hodnot, pak jedno balení 100g má 1710 kj (410 kcal), bílkoviny: 63g, sacharidy: <1g a tuky: 3g, jde tedy doslovně o proteinovou bombu. Nám biltong zpříjemnil trek v Rumunsku, přičemž jako zdroj energie je sušené maso skvělé, skladné a sníte-li 25g balení, je to ekvivalent 100g masa. A to již zasytí slušně. Výroba je výhradně ruční, tedy nestane se, že v balení najdete nějaké zmetky, navíc pytlík, ve kterém biltong je je znovuuzavíratelný. Tím zajistíte vhodné podmínky pro trvanlivost, můžete tak balení jíst na vícekrát. Pokud to tedy vyrdžíte. My ne… :-) Co se týče trvanlivosti, biltong od MasoHere má udávanou trvanlivost 6 měsíců, jde spíš ale o opatrnost. Africký biltong vydrží běžně rok…

 

 

Biltong od MasoHere můžete zakoupit na stránkách www.masohere.cz v malých baleních, ale i výhodnějších baleních po vícero kusech. Navíc lze zakoupit dárkové sety, které obsahují samé dobroty, ale o tom již více na stránkách výrobce/prodejce.

Ohodnoťte článek počtem hvězdiček

Zaujal Vás tento článek? Nebo se Vám článek nelíbil? Ohodnoťte hvězdičkami.

4 / 5

Přidej komentář




Váš příspěvek do diskuze:

Komentáře

avatar
Jana Procházková Datum: 02.05.2018 Čas: 12:43

Děkuji za Váš příspěvek. Mám inspiraci jaký koupit Dárek a hlavně, že si u nás mohu zakoupit něco kvalitního na Cesty po Čechách.